Dusj eller badekar?

Det er store forskjeller i vanene på badet mellom forskjellige land. I Norge og andre skandinaviske land er det vanligst å dusje, men vi skal ikke lengre enn til England før det er mye vanligere med badekar. I Japan er badekar enda mer utbredt, men der har mange boliger også badekar som kan holde vannet oppvarmet for bruk flere ganger.

Det er kanskje ikke så rart at det er dusj som dominerer i Norge

For de aller fleste er tid en begrenset ressurs, og det å ta en rask dusj er helt enkelt mye mer effektivt enn å bade. Dessuten er det sannsynligvis mange som mener at det føles mer hygienisk å dusje.

Vannforbruk er også et viktig aspekt. Selv om vi har godt med vann i Norge, vil det være mange fordeler med å spare vann på badet og kjøkkenet. I Norge er det jo dessuten også vanlig med varmtvannsberedere, og et fullt badekar kan tømme hele reserven av varmtvann.

Vurder å kombinere dusj og badekar

Det er mange som er skeptiske til å kombinere dusj og badekar, med tanke på at det kan være vanskelig å gå inn og ut av et badekar som har kombinert dusj. I forbindelse med dette finnes det faktisk noen helt spesielle kombinerte løsninger med dør på siden. Det betyr at du får et badekar når du trenger det, men også enkel tilgang til dusjen i hverdagen.

Hvis badet er litt over middels stort, er det heller ikke noe i veien for å ha både dusj og badekar som separate enheter. Det betyr selvfølgelig litt mer investeringer i ekstra rør, blandebatterier og sluk, men for storfamilien kan det være praktisk at det er mulig for flere familiemedlemmer å dusje eller å ta et bad samtidig.

Så ikke glem badekaret helt når du planlegger nytt bad.